Frilansprisen

Frilansprisen hedrer frilansskuespillere som i sin foreløpige karriere, og/eller i løpet av det siste året, har jobbet målbevisst og variert i sitt skuespillerarbeid, vist vilje til å videreutvikle seg og fornye sine kunnskaper, har bidratt positivt til frilansmiljøet og som gjerne har gjort en innsats utenom det vanlige for å fremme frilansskuespilleres kår og miljø i Norge.

Frilansprisen ble lansert av Norsk Skuespillersenter i 2010, og deles ut årlig. Prisen var i mange år et samarbeid mellom Norsk Skuespillersenter, Norsk Skuespillerforbund og Nordic Black Theatre & Cafeteatret. De siste årene har prisutdelingen vært en del av Oslo Fringe Festival sitt program i slutten av august.

I 2024 foregår utdelingen under Heddadagene i juni, sammen med utdeling av Fagforbundet Teater og Scenes Fagprisen.

Vinneren mottar et diplom og et stipend på 25 000 kroner.

Nominasjon

Alle kan foreslå kandidater gjennom en nasjonal utlysning. Juryen velger vinneren blant disse. Send inn ditt forslag her.

Hvordan velges prisvinneren?

Vinneren kåres av en jury bestående av fjorårets vinner, leder av Norsk Skuespillerforbund og en representant for Norsk Skuespillersenter. I år er dette henholdsvis fjorårets prisvinner Ekaterina Bespalova, leder i Norsk skuespillerforbund Per Emil Grimstad og kunstnerisk rådgiver ved Norsk Skuespillersenter Ole Johan Skjelbred.

Prisvinner 2023

Frilansprisen 2023 gikk til Ekaterina Bespalova!

Se video fra utdelingen her.

I sin begrunnelse har juryen blant annet lagt vekt på vinnerens mangeårige tverrkulturelle og flerspråklige arbeid, og på at hun i sitt kunstneriske virke bygger broer og skaper dialog mellom motpoler. Juryen trekker fram Bespalova som en tillitsbyggende scenekunstner som evner å se sitt yrke som en mulighet til å skape forandring og dialog:

«Årets prisvinner navigerer med et kraftfullt moralsk kompass, i et betent og komplekst politisk og kulturelt landskap, der hun kjemper for sitt kunstsyn, sin etikk og sitt verdisyn. Årets prisvinner er et menneske som plutselig har havnet midt i en verdenskonflikt, og som ikke har krøpet ned i skyttergraven og gjemt seg, men står oppreist og tydelig midt i stormen. Årets prisvinner er en fredsarbeider.»

Tidligere prisvinnere og nominerte

2023
Ekaterina Bespalova

2022
Kate Pendry

2021
Ida Løken Valkeapää

2020
Anders og Jonas Kippersund
Nominerte: Karstein Solli og Claire de Wangen.

2019
Jan Neal Holden
Nominerte: Andrea Wasrud & Barbro Bugge (for konseptet Værsågod), og Hedda Munthe & Inger Gundersen (for arbeidet med Teater Spillebrikkene)

2018
#stilleforopptak
Nominerte: Patrik Asplund Stenseth og Tove Karoliussen

2016
Siri Seljeseth
Nominerte: Mari Moe Krysinska og Peder Opstad

2015
Gard Bjørnstjerne Eidsvold
Nominerte: Irene Ahnéll og Anne Marit Sæther

2014
Cici Henriksen

2013
Bernt Bjørn

2012
Nils Petter Mørland og Mats Eldøen

Pris: «Enkelte tålte det dårlig» fra Prosjekt Barndom av Morten Magnus, trykk

2011
Ane Skumsvoll

Pris: Spesiallaget original i serien Hei fastlege av Ingunn Christensen, tegning

2010
Hanna Kavli Lund

Pris: «Stjernebefølersken» av Bjørg Thorhaldsdottir, trykk