Om Frilansprisen

Frilansprisen hedrer frilansskuespillere som i sin foreløpige karriere, og/eller i løpet av det siste året, har jobbet målbevisst og variert i sitt skuespillerarbeid, vist vilje til å videreutvikle seg og fornye sine kunnskaper, har bidratt positivt til frilansmiljøet og som gjerne har gjort en innsats utenom det vanlige for å fremme frilansskuespilleres kår og miljø i Norge.

Frilansprisen ble lansert av Norsk Skuespillersenter i 2010, og deles ut årlig. Prisen var i mange år et samarbeid mellom Norsk Skuespillersenter, Norsk Skuespillerforbund og Nordic Black Theatre & Cafeteatret. De siste årene har prisutdelingen vært en del av Oslo Fringe Festival sitt program i slutten av august. Vinneren mottar et diplom og et stipend på 25 000 kroner.

Nominasjon

Alle kan foreslå kandidater gjennom en nasjonal utlysning. Juryen velger vinneren blant disse. Send inn ditt forslag her.

Hvordan velges prisvinneren?

Vinneren kåres av en jury bestående av fjorårets vinner, leder av Norsk Skuespillerforbund og en representant for Norsk Skuespillersenter. I år er dette henholdsvis fjorårets prisvinner Kate Pendry, leder i Norsk skuespillerforbund Knut Alfsen og kunstnerisk leder for Norsk Skuespillersenter Linn Meyer Kongshavn.

Årets prisvinner

Frilansprisen 2022 gikk til Kate Pendry!

Se video fra utdelingen her.

I sin begrunnelse har juryen blant annet lagt vekt på vinnerens integritet og egenart som skapende og utøvende skuespiller. Juryen trekker fram Pendry som en unik og viktig stemme som pusher grensene for hva scenekunst kan og skal være:

«Årets vinner forfrisker feltet og holder oss i ørene med sin til tider krasse form, sitt sylskarpe innhold og bevisste estetikk. Hun er beryktet for å være en kontroversiell kunstner. Arbeidet er konfronterende med personlig og politisk innhold. Hun regnes for å være grenseoverskridende, grenseutviskende, og arbeidet kan vekke sterke reaksjoner. Hun er kompromissløs og normkritisk. Når alle går i flokk, trår Kate Pendry til siden – og tar en mikrofon og stiller spørsmålet «Er det retningen dere vil gå?»»

Tidligere prisvinnere og nominerte

2022
Kate Pendry

2021
Ida Løken Valkeapää

2020
Anders og Jonas Kippersund
Nominerte: Karstein Solli og Claire de Wangen.

2019
Jan Neal Holden
Nominerte: Andrea Wasrud & Barbro Bugge (for konseptet Værsågod), og Hedda Munthe & Inger Gundersen (for arbeidet med Teater Spillebrikkene)

2018
#stilleforopptak
Nominerte: Patrik Asplund Stenseth og Tove Karoliussen

2016
Siri Seljeseth
Nominerte: Mari Moe Krysinska og Peder Opstad

2015
Gard Bjørnstjerne Eidsvold
Nominerte: Irene Ahnéll og Anne Marit Sæther

2014
Cici Henriksen

2013
Bernt Bjørn

2012
Nils Petter Mørland og Mats Eldøen

Pris: «Enkelte tålte det dårlig» fra Prosjekt Barndom av Morten Magnus, trykk

2011
Ane Skumsvoll

Pris: Spesiallaget original i serien Hei fastlege av Ingunn Christensen, tegning

2010
Hanna Kavli Lund

Pris: «Stjernebefølersken» av Bjørg Thorhaldsdottir, trykk