Om Frilansprisen

Frilansprisen hedrer frilansskuespillere som i sin foreløpige karriere, og/eller i løpet av det siste året, har jobbet målbevisst og variert i sitt skuespillerarbeid, vist vilje til å videreutvikle seg og fornye sine kunnskaper, har bidratt positivt til frilansmiljøet og som gjerne har gjort en innsats utenom det vanlige for å fremme frilansskuespilleres kår og miljø i Norge.

Frilansprisen ble lansert av Norsk Skuespillersenter i 2010, og deles ut årlig. Prisen er i dag et samarbeid mellom Norsk Skuespillersenter, Norsk Skuespillerforbund og Nordic Black Theatre/Cafeteatret. I 2018 var prisutdelingen del av Heddadagenes program. Vinneren mottar et diplom og et stipend på 20 000 kroner.

Frilansprisen 2018 til #stilleforopptak

Tre svært sterke kandidater ble hedret under utdelingen av Frilansprisen på Cafeteatret 11. juni 2018.

Patrik Stenseth, som i årevis har stått på for teatermiljøet i Østfold. Blant annet gjennom lokale initiativer som festivalen «FestiBorg», forestillingen «Olav den Heldige», og som sterk pådriver for opprettelsen av et eget regionteater.

Tove Karoliussen, som grunnla «Sykehusklovnene» i 2001. I dag er rundt 40 frilansere ansatt i organisasjonen. De jobber ved 16 sykehus landet over og i fjor spilte klovnene for om lag 20 000 barn i krevende livssituasjoner.

#stilleforopptak, som til slutt vant prisen under utdelingen på Cafeteatret.

– En bevissthet som forplikter oss

Jurymedlem Linn Meyer Kongshavn sa følgende da prisen ble delt ut til #stilleforopptak.

– Som regel er det en enkeltskuespiller som får denne prisen, men i fjor skjedde det noe stort og uvanlig, som fikk betydning for alle i teater- og filmbransjen. Særlig for frilansere, og særlig i en bransje hvor maktstrukturene gjør frilansere spesielt utsatte og sårbare.

I begrunnelsen for tildelingen vektla juryen betydningen oppropet og debatten i etterkant har fått.

– Det er en stor seier at frilansskuespillerne som kommer etter oss får en annen inngang til yrkeslivet enn mange av oss her i kveld fikk. I hele bransjen er det skapt en bevissthet som forplikter oss, hver og en, til å reagere på uakseptabel oppførsel, sa jurymedlem Siri Seljeseth fra scenen.

Iselin Shumba takket på vegne av #stilleforopptak.

– At #stilleforopptak tildeles Frilansprisen sender et tydelig signal til hele bransjen om at det som skjedde høsten 2017 ikke var et blaff, men et veiskille.

Tidligere prisvinnere og nominerte

2018
#stilleforopptak
Nominerte: Patrik Asplund Stenseth og Tove Karoliussen

2016
Siri Seljeseth
Nominerte: Mari Moe Krysinska og Peder Opstad

2015
Gard Bjørnstjerne Eidsvold
Nominerte: Irene Ahnéll og Anne Marit Sæther

2014
Cici Henriksen

2013
Bernt Bjørn

2012
Nils Petter Mørland og Mats Eldøen

Pris: «Enkelte tålte det dårlig» fra Prosjekt Barndom av Morten Magnus, trykk

2011
Ane Skumsvoll

Pris: Spesiallaget original i serien Hei fastlege av Ingunn Christensen, tegning

2010
Hanna Kavli Lund

Pris: «Stjernebefølersken» av Bjørg Thorhaldsdottir, trykk

Nominasjon

Alle i feltet kan foreslå kandidater gjennom en nasjonal utlysning. Juryen velger ut tre finalekandidater blant disse. Har du et kandidatforslag? Fyll ut skjemaet under, fortell oss hvorfor nettopp din kandidat bør nomineres!

  • Jeg er kjent med Norsk Skuespillersenters (NSS) personvernerklæring. NSS lagrer opplysningene jeg oppgir under i et begrenset tidsrom. Opplysningene kan deles med nominasjonskomiteen og andre relevante parter når det er hensiktsmessig for nomineringsprosessen.

Hvordan velges prisvinneren?

Vinneren kåres av en jury bestående av fjorårets vinner, leder av Norsk Skuespillerforbund og en representant for Norsk Skuespillersenter.