
Kræsjkurs for ferske scenekunstnere
Om Webinar
I samarbeid med Skuespiller- og danseralliansen, Profesjonell dansetrening og Musikkteaterforum arrangerer vi for andre gang ENTREPRENØRSKAPSDAGENE. I år med temaet: Kræsjkurs for ferske scenekunstnere.
Etter endt utdanning som scenekunstner har man lært mye om det å stå på scenen, men langt mindre om hvordan man skal klare seg selv som frilanser!
Hvordan drifte og styrke seg selv som profesjonell scenekunstner? Hvordan klare å ha fokus på retning og mål, søknadsskriving, forståelse av det politiske landskapet, rettigheter tilknyttet ditt kunstneriske virke og valg av organisasjonsform? Hvordan samhandle med omgivelsene dine og være en del av et miljø og til stede i en bransje?
Det er mye å holde styr på, og det kan virke uoverkommelig å få oversikt. Dette vil vi gjerne hjelpe deg med!
Vi har forsøkt å samle alt dette i et todagers kræsjkurs, fullstappet med kyndige folk som kan hjelpe deg videre i frilansferden. La deg bli inspirert til å sette kunsten din i drift!
PROGRAM
DAG 1. Kl. 09:15 – 13:45
- Introduksjon ved Linn Meyer Kongshavn, kunstnerisk leder i Norsk Skuespillersenter: Hva involverer det å være kunstner, utover kunstnerisk virke?
- Yrkesbevissthet : Få klarhet og retning for karrieren med Anniken Binz, mental trener
- Politisk kontekst ved Gina Vie, politisk rådgiver ved Norske Dansekunstnere.
- Lynkurs i selskapsformer: Hva skal du velge? med regnskapsfører Fred Gerhard Strand (Gerhard & Sønn).
- Hva vil det si å være frilanser? Foredrag og samtale med Hanna Von Bergen og Christina Skreiberg fra podkasten Frilanslivet
- Fra nyutdannet til arbeidende scenekunstner: Amalie, Liv og Martin deler sin erfaring .
- Oppsummering og takk for i dag.
DAG 2. Kl. 09:00– 14:30
- Velkommen til dag 2.
- Åndsverkloven / opphavsretten : “Hva er rimelig betaling?” med Jacob Jensen, skuespiller og jurist
- Innføring i søknadsskriving med Camilla Svingen, daglig leder i SYV MIL scenekunstprodusenter
- Oppsummering og takk for i dag.
Det blir lagt opp til pauser underveis.
Instruktør
Anniken Binz: Mental trener, samfunnsgeograf, mamma og gründer. Hun har internasjonal erfaring fra den humanitære sektor, og har bygget opp og ledet eget selskap før hun gikk inn i konsulentyrket.
Gina Vie: Utdannet samfunnsøkonom fra UiO og har bakgrunn som mellomleder fra offentlig forvaltning. Siden 2020 har hun vært ansatt som politisk rådgiver i Norske Dansekunstnere – forbundet for dansere, koreografer og pedagoger. Her jobber hun med samfunns- og myndighetskontakt og utformer politiske tiltaksstrategier for å fremme av infrastruktur og gode rammevilkår for dansekunsten i Norge.
Fred Gerhard Strand: Regnskapsfører og rådgiver i Gerhard & Sønn AS
Hanna von Bergen: Driver podkasten «Frilanslivet» sammen med Christina Skreiberg. Hun har en mastergrad i entreprenørskap og innovasjon, samt en treårig prosjektlederutdannelse fra Kaospilotene i Danmark.
Christina Skreiberg: Driver podkasten «Frilanslivet» sammen med Hanna von Bergen. Hanna er frilansjournalist, fotograf og forfatter. I 2016 ble hun kåret til «Årets Frilanser 2016» av Norsk Journalistikklag for dokumentarprosjektet «Hei nabo! – Èn blokk, en hel verden».
Jacob Jensen: Utdannet jurist fra Universitetet i Bergen og skuespiller fra Kunsthøgskolen i Oslo. Han har medvirket i en rekke produksjoner i det frie feltet, holdt kurs om kunstneres rettigheter på KHiO og BI, og er til høsten aktuell som skuespiller på Nationaltheatret i satsningen Nye National.
Camilla Svingen: Daglig leder og kreativ produsent i Syv mil. Syv mil er et produsentkompani som samarbeider med det frie scenekunstfeltet. Camilla har lang erfaring innen prosjektledelse, produsentarbeid, rådgivning, kulturpolitisk arbeid, scenekunstproduksjon og som gründer og programansvarlig for Mini Midi Maxi- internasjonal teaterfestival og Syv mil.
Liv Hanne Haugen, danser.
I 2003 stiftet Liv Hanne kompaniet «Haugen Produksjoner» sammen med sin søster og kollega Anne Katrine, kompaniet setter jevnlig opp forestillinger i nasjonalt og internasjonalt kontekst. Med utgangspunkt i dans, spenner hennes uttrykk seg over i vokal, performance og tekstarbeid. Som danser og scenekunstutøver, har hun lang erfaring fra det internasjonale dansemiljøet, bl.a. m. Wim Vandekeybus (BE) og Pierre Droulers (FR).
Foto: Martin Eilertsen
Martin Karelius Øststensen, skuespiller, ble 2008 uteksaminert fra Statens Teaterhøyskole, og har etter endt studier, jobbet ved institusjonsteatre og friteaterscener i hele landet. I en femårsperiode var han ansatt ved Den Nationale Scene i Bergen der han medvirket i en rekke forskjellige produksjoner. Blant dem, Brødrene Løvehjerte i rollen som Jonatan Løvehjerte, som han mottok Rampeløkten for av Bergen Teaterforening i 2009. Østensen har i ettertid også gjestet Teater Ibsen, Nordland Teater, Teatret Vårt, Brageteatret, Hålogaland Teater og Riksteatret. I det frie feltet har han arbeidet med aktører som Thesbitheatret og Teater Framdrift og i 2017 ble han med i ensemblet til Tigerstadsteatret, – et friteaterkompani som skaper ny dramatikk og utvikler kulturopplevelser for barn og unge i Oslo og omegn. De senere årene har Østensen også medvirket i både kortfilmer, kampanjefilmer og TV-serier som Aber Bergen og Berlin Station. Våren 2017 var han å se i TV-serien «Valkyrien» i rollen som Karsten, broren til hovedrollen Leif, spilt av Pål Sverre Hagen.
Foto: Erika Hebbert
Amalie Hyun Ju Eggen, musikalartist / danser / skuespiller
Som danser og koreograf har hun lang erfaring fra Dancing youth/Cre-8 – en av Norges eldste og mest anerkjente hiphopgrupper. Det var her hun for fullt begynte å satse på en karriere som utøvende kunstner. Summen av engasjement, kjærlighet til miljøet og hardt arbeid, er på mange måter hennes selvbygde utdanning, med all den praktiske erfaring som følger et slikt nybrottsarbeidet. Fra undergrunnsscenen har hennes karriere gjennom årene, i større og større grad funnet sin vei til store institusjoner og hun har per i dag arbeidet på flere av landets største scener. I tillegg har hun medvirket i utallige TV-produksjoner og turnert med artister som Madcon, Ylvis, Samsaya og Admiral P m.fl.
Foto: Ann Cathrin Buchardt
Deltakerkriterier
Åpent for alle som jobber innen kulturfeltet, inkludert studenter.
Sted
Kurset er et webinar som avholdes på nettstedet Zoom. Zoomlenke fås i forkant av kursstart, etter at fakturaen er betalt.
I samarbeid med


