Bilde av PC og en person som noterer. Illustrasjonsbilde.

Entreprenørskaps-skolen

  • Pris 1500
  • Sted Zoom
  • Startdato 15/01/2024
  • Sluttdato 26/02/2024
  • Starttidspunkt 18:00
  • Sluttidspunkt 21:00
Søknadsfrist: 1. des 2023

Velkommen til denne digitale kursrekken, over 7 mandager, der du får en grunnleggende innføring i gode verktøy for å produsere dine egne forestillinger og viktige ting å tenke på underveis når du er selvstendig og skapende scenekunstner!

Kurset passer for deg som aldri har produsert eget men er nysgjerrige på hvordan man gjør det, for deg som nettopp har startet eget foretak, for deg som har produsert en forestilling eller to og som lurer på om det er noen ting du kunne gjort enklere, og for deg som har holdt på en stund, og som har forstått at man aldri blir ferdig utlært..

Kurset inneholder 7 leksjoner:

Leksjon 1 – 15. januar: Excel, budsjettering og regnskap
Leksjon 2 – 22. januar: Prosjektfinansiering
Leksjon 3 – 29. januar: Turnéplanlegging
Leksjon 4 – 5. februar: Foretak og årsregnskap
Leksjon 5 – 12. februar: Opphavsrett og kontrakter
Leksjon 6 – 19. februar: Markedsføring
Leksjon 7 – 26. februar: Produksjonsplanlegging

 

KURSETS INNHOLD

Leksjon 1
EXCEL, BUDSJETTERING OG REGNSKAP med Rudi Skotheim Jensen
Leksjonen er en a -b -c-innføring i regnskapsprogrammet EXCEL med fokus på hvordan du kan utarbeide et produksjonsbudsjett med utgangspunkt i Kulturrådets budsjettall. Her skal du bli venn med Excel og sette opp et budsjett basert på en kunstnerisk idé. Vi går igjennom prosjektformatet, budsjett og hvordan omsette en kunstnerisk idé til hensiktsmessige tall med et kunstnerperspektiv. Målsetningen er at du får en forståelse av økonomien i dine prosjekter, som kan brukes konkret i søknader og i ditt arbeid.

Leksjon 2
PROSJEKTFINANSIERING med Rudi Skotheim Jensen
Kurset er en introduksjon til prosjektfinansiering og økonomistyring i prosjektperioden, strukturert rundt praktiske oppgaver og regnskapsprogrammet Excel. Vi fokuserer på inntektssiden av et budsjett, det finnes mange måter å finansiere et prosjekt utover Kulturrådet, hva er de andre. Vi ser på sponsoerer, samarbeidspartnere, egeninnsats, billetter, crowdfunding og residenser som en del av prosjektets gjennomføringskraft. Hvilke risikoer har en scenekunstproduksjon og hvordan behandler du disse?

Leksjon 3
TURNÉPLANLEGGING med Vanessa Storm
En innføring i turnering av scenekunst
Har du en forestilling du ønsker å turnere med? Eller går du kanskje med ideen til en slik forestilling? Hva er viktig å tenke på når du planlegger en forestilling for Den Kulturelle Skolesekken? Hvordan orientere seg i både den nasjonale og internasjonale jungelen? Hvordan kan du finne samarbeidspartnere og hvor kan du søke støtte? Hvordan kan du løse det rent praktisk og hva i alle dager er et ATA-carnet?
Kursholder Storm har vært produsent for Jo Strømgren Kompani siden 2018 og i dette foredraget tar hun utgangspunkt i egne erfaringer, og Jo Strømgren Kompanis erfaring med turnévirksomhet gjennom 25 år. Ved hjelp av praktiske eksempler og dialog med deltakere går vi gjennom temaer som nettverksbygging og salg, visningsmuligheter, økonomi/støtteordninger, internasjonale co-produksjoner og praktisk turnélogistikk.

Leksjon 4
FORETAK OG ÅRSREGNSKAP med Fred Radenbach og Knut Alfsen
Hva er forskjellen mellom å motta lønn, få betalt som frilanser eller fakturere fra enkeltpersonsforetak? Hva sier loven og hva lønner seg for deg? Hvor ofte må du føre regnskap og hvordan? Fyller man ut skattemeldingen og den tilhørende næringsoppgaven samtidig og hvor fyller man inn regnskapstallene?
Du får praktiske råd og tips til din økonomi og informasjon om hva som kan trekkes fra og hva som ikke er fradragsberettiget, hva som er forskjellen på en avskriving og «å skrive av noe», merverdiavgiftsspørsmål og mer.
Kurset er en generell innføring i økonomi for næringsdrivende scenekunstnere og gir grunnleggende kunnskaper om skattemeldingen.
Leksjonens innhold:

  • Forskjeller mellom lønnsmottaker, frilanser og næringsdrivene med ENK
  • Rettigheter, plikter og krav overfor oppdragsgiver
  • Lovens krav til skattemeldingen
  • Lovens krav til regnskapsføring
  • Overordnet gjennomgang av skattemelding
  • Overordnet gjennomgang av næringsoppgaven
  • Q&A med utgangspunkt i spørsmål som er sendt inn på forhånd

Leksjon 5
OPPHAVSRETT OG KONTRAKTER med Irina Eidsvold-Tøien og Anders Bredmose
Hvordan tar jeg vare på verdiene jeg skaper?
I dette kurset får du en innføring i opphavsrett/utøververn. Du får vite om bakgrunnen for og innholdet i vernet for opphavere (dramatikere, koreografer etc.) og utøvende kunstnere (skuespillere, dansere, musikere etc.), og litt om hvorfor dette skillet kan synes konstruert og at utøvende kunstnere både kvalifiserer for og burde ha opphavsrett. Dette ville gi utøvere et lengere vern og beskyttelse mot etterligning av fremføringene i forestillingene.
I tillegg gir kurset dere litt grunnleggende kunnskap om hva som skal til for at en avtale er inngått og litt om særreglene om avtaler på opphavsrettsfeltet.
Hva er et åndsverk? Kan AI produsere åndsverk? Eier du ditt eget arbeid som skuespiller? Hvordan beskytte rettighetene til det du skaper? Dette er noen av spørsmålene som vil bli belyst. Jurist Anders Bredmose fra Skuespillerforbundet snakker konkret om hvordan dette reflekteres konkret i kontrakter, og hva som er viktig å passe på.
Leksjonen gjennomføres i samarbeid med Norsk Skuespillerforbund.

Leksjon 6
MARKEDSFØRING med Rudi Skotheim Jensen
Kurset gir en oversikt over det brede markedsføringsfaget, med hensikt å dele de smarte triksene og perspektiver som skal spare deg for tid og resurser i fremtiden. Uavhengig av om du skal synliggjøre deg selv som kunstner eller en produksjon.
Hvem er ditt publikum, og hvordan får du publikum til å velge din forestilling? Hvilke markedsføringskanaler skal du velge og hvordan får du innholdet ditt til å virke troverdig. Ikke minst, hvorfor føles det så kleint ut å markedsføre.

Leksjon 7
PRODUKSJONSPLANLEGGING med Kjetil Falkum
Produsent Kjetil Falkum gir en innføring i produsentens rolle, med fokus på fremdriftsplan, budsjett og produksjonsplan som gode verktøy for å lage kunst. Hvordan bruke verktøyene under planlegging og gjennomføring, og hvilke avgjørelser er viktig å ta på hvilke tidspunkt? Kjetil fremholder budsjettet som et godt verktøy for å produsere kunst, og er kjent for å få alle kursdeltakere til å rope «Budsjettet er min venn» – til de tror på det.
Kjetil vil holde et utvidet kurs i produksjonsplanlegging som går over 3 dager senere på våren 2024.

 

PRAKTISK INFORMASJON

  • Kurset gjennomføres digitalt, og deltagerne forventes å delta på alle leksjoner.
  • Kurset krever god/stabil internettlinje (gjerne kabel hvis mulig).
  • Kursdeltakere må ha egen PC/MAC med Excel tilgjengelig.
  • Har du tilgang til 2 skjermer kan det være en fordel med hensyn til mengden filer som benyttes, men intet krav.
  • Vi ønsker at du deltar med videobilde.
Deltakerkriterier
Instruktør
Sted
Søknad

I samarbeid med: