Frilansprisen – årets festaften for frilansskuespillere
- Pris Gratis
- Sted Oslo
- Dato 11/06/2018
- Starttidspunkt 19:30
Bli med og feir med kolleger og venner under utdelingen av Frilansprisen! En kveld til heder og ære for alle landets frilansskuespillere.
Frilansprisen er i år del av Heddadagenes program.
Meld deg på for å sikre deg plass nederst på siden.
Hold deg oppdatert på Facebook-arrangementet HER
- TID: Mandag, 11. juni klokken 19:30
- STED: Nordic Black Theatre/Cafeteatret
HVEM FÅR PRISEN?
Frilansprisen deles ut til en frilansskuespiller som i løpet av det siste året og/eller sin foreløpige karriere har jobbet målbevisst og variert, vist vilje til å videreutvikle seg og fornye sine kunnskaper, har bidratt positivt til frilansmiljøet og som gjerne har gjort en innsats utenom det vanlige for å fremme frilansskuespilleres kår og miljø i Norge.
Vinneren mottar et stipend på kr. 20 000,- og et diplom designet av Linn Ramm Østgaard.
HER ER DE NOMINERTE:
PATRIK ASPLUND STENSETH
Han har alltid mange jern i ilden. I skrivende stund er Patrik Asplund Stenseth fra Sarpsborg aktuell med forestillingen Lille Eyolf ved Teater Ibsen. Stenseth tok skuespillerutdannelsen sin ved Teaterhøgskolen i Nord-Trøndelag. Han står blant annet bak initiativer som Festiborg teaterfestival og familieforestillingen Olav den Heldige. Han har også vært en sterk pådriver for opprettelsen av et eget teater i Østfold. Sarpingen har tidligere vært engasjert ved Scenekunst Østfold og har også hatt et utenlandsopphold ved Junges ensemble Stuttgart.
– Patrik er nominert fordi han er allsidig og beskrives som en positiv pådriver i alt han befatter seg med. Han har fått til imponerende mye i løpet av sin korte karriere og har gjort en kjempejobb for teatermiljøet i Østfold. Vi legger vekt på at de nominerte skuespillerne skal ha gjort en innsats for frilansmiljøet, ikke bare at de gjør en god jobb på scenen. De som har jobbet med Patrik forteller om en idérik og samlende kollega. En som er full av kjærlighet for både fag og folk, og som løfter alle rundt seg med entusiasmen sin. Juryen har også vektlagt det sterke engasjementet hans for å få på plass et regionteater i Østfold, sier Linn Meyer Kongshavn i juryen.
TOVE KAROLIUSSEN
Da hun grunnla Sykehusklovnene var Tove Karoliussen den eneste klovnen i organisasjonen. Snart 17 år senere jobber det nesten 40 stykker med røde neser på sykehus landet over. Hun har sin bakgrunn og utdannelse fra seks år som student og skuespiller for Stella Polaris og Academy of Circus skills and Physical Theatre i Bristol. Karoliussen var med i oppstarten på ny-sirkusbølgen og har blant annet brukt sirkus og klovn som kommunikasjonsmiddel i asylmottak og flyktningeleire. Hun startet Sykehusklovnene i Oslo i 2001. Organisasjonen med nesten 40 ansatte jobber i dag ved 16 norske sykehus. For tiden er hun aktuell i forestillingen Den usynlige klovnen med Gorgon Produksjoner, og hun er alltid aktuell som klovn på sykehus.
-Tove har gjort en enorm innsats gjennom lang, lang tid. Hennes vilje og pågangsmot har gjort sykehushverdagen lettere for svært mange barn. I tillegg har hun gjennom Sykehusklovnene bidratt til å utvide arbeidsfeltet for norske skuespiller og gitt mange frilansere en veldig givende jobb. De som har foreslått Tove beskriver en primus motor av det helt ekstraordinære slaget. Hun har trodd på og kjempet for at kultur og pusterom i sykehushverdagen har en effekt og er viktig, og har jobbet steinhardt for at klovner skal være fast inventar på norske sykehus. Vi i juryen har også lagt vekt på hennes evne til å tenke nytt, utfordre og videreutvikle norsk scenekunst, sier Kongshavn.
#stilleforopptak
I november 2017 undertegnet 624 kvinnelige skuespillere oppropet #stilleforopptak mot seksuell trakassering og maktmisbruk på arbeidsplassene deres. Oppropet fikk bred mediedekning, førte til grundig debatt og et kraftig oppgjør med ukultur i teater- og filmbransjen. #stilleforopptak begynte som en lukket Facebook-gruppe der kvinnelige skuespillere delte historier og erfaringer knyttet til seksuell trakassering på arbeidsplassen. Historiene var anonymiserte og fokuserte på strukturelle problemer i teater- og filmbransjen. Oppropet ble markert med en historisk forestilling på Nationaltheatret hvor 225 kvinnelige skuespillere entret hovedscenen og et førtitall av disse historiene ble lest.
– Bak oppropet, og i kulissene rundt det som har blitt betegnet som en revolusjon, står det mange dyktige, kloke og modige kvinner. De er nominert sammen fordi de har jobbet så hardt for, og bidratt så sterkt til, å bedre arbeidsforholdene for skuespillere generelt og frilansskuespillere spesielt. Da kvinnene bak #stilleforopptak mobiliserte satte de i gang noe stort. Det er ikke bare teater- og filmbransjen som nå jobber med retningslinjer for varsling og håndtering av seksuell trakassering og maktmisbruk. Det skjer overalt i norsk arbeidsliv. For vår bransje var det også godt at #stilleforopptak i tillegg satte fokus på manglende representasjon, og dermed løftet en bredere likestillingsdebatt, sier Kongshavn.
OM FRILANSPRISEN
Frilansprisen ble lansert av Norsk Skuespillersenter i 2010 og deles ut årlig. Alle kan foreslå kandidater i en åpen, nasjonal utlysning. Tre av disse kandidatene velges ut av juryen og inviteres til prisutdelingen hvor de presenteres og hedres før vinneren til slutt annonseres. Prisutdelingen er i dag et samarbeid mellom Norsk Skuespillerforbund, Nordic Black Theatre og Norsk Skuespillersenter.
JURYEN
Årets jury består av fjorårets vinner, Siri Seljeseth, leder av Norsk Skuespillerforbund, Knut Alfsen, og kunstnerisk-/daglig leder ved Norsk Skuespillersenter, Linn Meyer Kongshavn.