Bilde av Solbakken Folkehøgskole

Elisabet Sevholt (Sverige)

Komediecamp for skuespillere og regissører

  • Pris 2700/2500
  • Sted Skarnes
  • Startdato 05/06/2024
  • Sluttdato 08/06/2024
  • Starttidspunkt 13:00
  • Sluttidspunkt 16:00
Søknadsfrist: 28. apr 2024

Vi inviterer til filmcamp igjen – denne gangen er det KOMEDIE på plakaten! Seksten regissører og skuespillere tilbringer 4 dager sammen på Solbakken folkehøgskole, for å lage kortfilmer av forskjellige typer komedie. Vi bruker Chubbuck-teknikken for å komme til bunns i hvordan man skildrer komedie på film, gjør øvelser og finner et felles språk for regissører og skuespillere.

Comedy is just a funny way of being serious

– Peter Ustinov

På kurset får du som regissør verktøy til å skape komedie, utvikle din personlige instruksjon og lære en metode for å kommunisere hva du ønsker av skuespillerne. Som skuespiller får du verktøy for dine egne forberedelser før du møter en regissør, og en metode for å gjennomføre det regissøren ønsker av deg. Både regissører og skuespillere lærer et felles språk å bruke sammen.

Elisabet Sevholt har utviklet en metode som har røtter i Stanislavskijs system og hjerte i Ivana Chubbuck-teknikken, og henter i tillegg inspirasjon fra blant annet Sanford Meisner og Carl Jung. Under filmcampen vil du lære å skape komedie ved hjelp av dine egne personlige erfaringer, feil og drømmer.

Elisabet jobber på tvers av grensene mellom skuespillere og regissører for å finne felles innfallsvinkler og språk. Å bruke egne følelser og erfaringer gir både troverdighet og dybde til karakterene, samt en personlig og unik stil for regissøren. Dette høyst personlige uttrykket treffer publikum i magen.

I løpet av de fire dagene jobber både regissører og skuespillere med ulike øvelser for å finne veien til komedie. Skuespillerens arbeid handler om å finne det personlige grunnlaget for hvordan han eller hun kan være morsom. Regissøren settes i kontakt med sin egen sans for komedie og humor for å finne relasjoner, tempo, rytme og kameravinkler – og den vil påvirke alt fra manusanalyse til redigering.

Kurset tar blant annet for seg følgende elementer:
– Finne et desperat behov for å nå målet i scenen, i kombinasjon med store hindringer som står i veien for å lykkes.
– Finne din personlige forbindelse til hvert øyeblikk av scenen, selv som regissør
– Skape kontinuerlig aktivitet – bruke ting og gjenstander til å drive målet
– Være åpen og modig, og oppdage nye sider av deg selv
– Gi slipp på selvbevisstheten, være totalt oppslukt av situasjonen og ha det gøy.

Deltakerne deles inn i grupper med én regissør og to eller fire skuespillere. Hver gruppe får en scene fra en filmkomedie eller TV-serie som de skal jobbe med under workshopen. De mottar materialet de skal jobbe med to til tre uker før campen begynner, og møtes i sine grupper to ganger for å forberede arbeidet før de kommer til Solbakken.

Campen består av forelesninger, fellesøvelser og praktisk arbeid med scenen. Scenen filmes med et mobilkamera (eller annet eget kamera). Kurset har plass til 4 regissører og 12 skuespillere.

Kursets oppbygning
Første dag legges grunnlaget for arbeidet og deltakerne går gjennom analyseverktøy og øvelser. Deretter møtes «lagene», ser etter et sted å filme, og planlegger øving og filming. Om kvelden møter de Elisabeth og legger en struktur for de kommende dagenes arbeid.
Andre dag møtes alle om morgenen, går gjennom dagens arbeid og gjør noen grundige øvelser. Deretter begynner øvingene og opptakene i de ulike lagene. Om kvelden holder Elisabet foredrag/workshop om å jobbe med komedie for både regissører og skuespillere.
Tredje og fjerde dag gjøres de siste opptakene før regissørene klipper sammen en hurtigversjon av det filmete materialet. Så ser alle på hverandres filmer i fellesskap, og diskuterer hva de har sett. Målet er ikke å lage en «god» film, men å finne frem til et godt samarbeid mellom regissør og skuespiller i arbeidsprosessen.

Forberedelser
To til tre uker før campen mottar deltakerne en scene fra en komedie: en film, TV-serie, et skuespill eller kanskje en skisse, samt teamet deres: regissør og skuespiller via e-post. De får også et kompendium av tekster og oppgaver. Alle forbereder seg både individuelt og sammen, med hjelp av kompendiet. Skuespillerne må kjenne replikkene sine før campen starter, og regissøren må ha en tanke eller idé om hva de vil gjøre med scenen. De forskjellige innspillingsteamene forventes å møtes to ganger før campen begynner, enten fysisk eller online.

Ta med
Skuespillerne bes om å ta med klær som passer til sin rolle/karakter.

Arbeidsspråk
Arbeidet skjer på norsk, svensk og engelsk ved behov.

Tilstedeværelse på kurs
Alle deltakere må ha anledning til å delta på hele kurset, og til å øve både før kurset og mellom første, andre og tredje kursdag.

Kursavgiften inkluderer kost (frokost, lunsj, middag) og losji på Solbakken folkehøgskole.
Earlybird!
Søk før 3. mars og få kurset til Earlybirdpris, kr. 2200,-.
Husk at du kan søke FFUK om tilskudd til kurset/reise; les mer her Reistestøtte – FFUK.

Medlemmer i Norsk Skuespillerforbund får redusert kursavgift (fra ordinær kurssats, ikke earlybird-tilbud).

Deltakerkriterier
Instruktør
Sted
Søknad

I samarbeid med: