Scenekunsthelse

  • Pris 50
  • Sted Oslo
  • Dato 04/11/2019
  • Starttidspunkt 18:30
  • Sluttidspunkt 22:00
Søknadsfrist: 3. nov 2019

«Et langt liv i scenekunsten – nettverk for erfaringsutveksling og kompetanse» arrangerer seminaret ScenekunstHelse. 

Vi spør: Hvilket fokus har vi på helse for scenekunstnere i Norge? Hva finnes av lover og rettigheter på området, og hvilket ansvar har vi som arbeidsgiver og utøver for egen og andres helse? Hvilken kultur og hvilke holdninger regjerer ute i felten, og hva finnes av virkemidler rettet mot helsefremmende tiltak sett opp mot prestasjon innen scenekunsten?

God helse er en nødvendighet for å kunne prestere på topp nivå som utøvende kunstner. I en tøff studie- og arbeidshverdag preget av få faste ansettelser og stor frilansvirksomhet er det lett å prioritere kunnskap om helse bort fra den daglige agendaen. Med dette seminaret ønsker vi å øke fokus på betydningen av en sunn helse i scenekunsten. Vi søker å finne ut av hvordan kunstnerne og deres arbeidsgivere i dag møter og blir møtt i helserelaterte situasjoner, vi søker å få svar på rettigheter og lover på området, og vi håper å se et målrettet arbeid for helsebringende tiltak rettet mot scenekunsten via virkemiddelapparatet og ikke minst gjennom statlige føringer til feltet.

Stikkord for seminaret: Frilanshelse, ansattehelse, dansehelse, sangerhelse, skuespillerhelse, musikerhelse, studenthelse, fysisk helse, mental helse, ansvar og plikter, HMS på arbeidsplassen, lover og rettigheter, satsningsrelatert arbeid og virkemidler.

Kveldens Panelleder:  Maren Ørstavik/pianist, Journalist og kritiker i Aftenposten.

Kveldens program

18.30: Velkommen ved nettverket

18.45: Innledning – Videodokumentasjoner: Scenekunstnere forteller sin helsehistorie

19.10 – 19.45: Panelsamtale 1: Hva er gjeldende lover, rettigheter og plikter på området? 

I scenekunstfeltet jobber de fleste i midlertidige ansettelser og i avgrensede oppdrag som selvstendige næringsdrivende, dette ofte i kombinasjon, og med et generelt lavt inntektsnivå. En viktig del av arbeidet med scenekunst er også øving, trening, utvikling av egne ferdigheter og nødvendig kompetanseheving, altså arbeid som ikke er betalt. Hvordan påvirkes man som scenekunstner av lover, rettigheter og ytelser på område når sykdom, skade eller feks. graviditet oppstår?

Innlegg 1 – 10 min.: Hans Marius Graasvold, Advokat

Innlegg 2 – 10. min.: Haakon Hertzberg/assisterende direktør kunnskapsavd. Arbeids- og velferdsdirektoratet

Samtale 15 min: Kort utdypende samtale med panelleder.

 

19.50 – 21.15 :

Panelsamtale 2: Tar vi ansvaret for rettigheter og lovverk på området?

Et nærmere blikk på kultur, uskrevne regler og holdninger i scenekunstbransjen til skader, sykdom, forventninger til prestasjon o.a., og virkemidlene som må til for å styrke fokus på scenekunsthelse.

Panelet:

KHIO/utdanning: Victoria Meirik/Dekan Teater og dans

NTO/arbeidsgiverorganisasjon: Morten Gjelten/direktør

CREO/fagforbund: Christine Thomassen/ nestleder

Hilde Fredriksen/Olympiatoppen

Deltakerkriterier
Instruktør
Sted
Søknad

I samarbeid med: