Om programmet vår 2024

Hilsen fra kunstnerisk leder

I begynnelsen av juni fikk jeg en uventet forespørsel – om jeg kunne tenke meg å vikariere som kunstnerisk leder av Norsk Skuespillersenter høsten 2023, med ansvar for å programmere kurstilbudet våren -24? Etter en bitteliten tenkepause landet jeg på at det kunne være et spennene oppdrag. «Det har jeg aldri gjort før, så det må jeg prøve..»  I dag har vi sluppet VÅRENS PROGRAM! Hipp hopp hurra!!!

Det har vært overraskende gøy dette her. En JOYRIDE, rett og slett. Har fått treffe mange nye folk, sett mer av hva som skjer blant skuespillerne rundt omkring i landet, prøvd å snuse meg frem til hva fremtiden vil trenge av kompetanse, i kombinasjon med hva folk ønsker seg av kurs og faglig påfyll. Å jobbe for Norsk Skuespillersenter er en veldig gøyal hatt å ha på seg i møte med feltet. Har også vært med på å flytte fra Welhavensgate til Sentralen, med nye kontorkolleger og vibrerende kulturliv. Har fått vært med å avvikle de to festdagene Kræsjkurs for ferske scenekunstnere og Årlig Audition. Det lover godt for fremtiden.

Skulle ønsker våre budsjetter hadde en null til. Tenk hva vi DA kunne ha fått til!!!

NOEN TANKER bak vårens kurstilbud

Entreprenørskap: Hvordan produsere egne forestillinger og drive eget foretak

Film og kamera: Hvordan skaffe seg nødvendig erfaring og komme seg inn i dette arbeidsmarkedet? Skuespillerutdannelsene her til lands er forankret i teatret.

Kunstnerisk utvikling: Ta vare på håndverket og instrumentet – og bli inspirert!

Nasjonal relevanse – en hjertesak for meg: Kurstilbud for hele landet. Her har jeg begynt et arbeid som jeg håper kan fortsette med ny kunstnerisk leder, med å styrke samarbeid i ulike regioner, der NSS kan bidra med å samle og styrke krefter som allerede finnes. Mange bekker små..  Dette halvåret har jeg fokusert på Region Nord, der jeg har mitt største nettverk. Vi er i ferd med å utvikle en pilotmodell som forhåpentligvis kan tilpasses andre regioner. Region Nord har derfor mer aktivitet denne våren. Det er også høyere aktivitet i Region Vest, med sterkt fokus på nynorsk. Region Midt-Norge og Region Sør og Region Innlandet, dere er ikke glemt. Vi får til alt, men ikke samtidig..

Mangfold: Det er spennende samarbeid i emning. Følg med i høstprogrammet.

Prøverom: Med flyttingen fra Welhavensgate forsvant to prøverom for scenekunstnere i Oslo. Vi utforsker nye løsninger, både i Oslo og i resten av landet.

I dag går fristen ut for å søke stillingen som Kunstnerisk Rådgiver for senteret i årene fremover. Jeg gleder meg til å møte den heldige som skal ta over denne festhatten, og håper å gi vedkommende en hyggelig start og god fart fremover!

TUSEN HJERTELIG TAKK for tilliten jeg er blitt vist av daglig leder (verdens beste kollega) og styret. Jeg håper det er noe som frister deg i vårens program, og oppfordrer alle skuespillere og scenekunstnere til stadig å utvikle seg, lære nye ting, styrke den kompetansen du har fra før, møte nye og gamle kolleger, pleie og bygge nettverk… Vi lever i en tid av forandring. Vi må være våkne og nysgjerrige og lærevillige for å kunne være med å fortelle de historiene fremtiden trenger. HÅPER VI SEES PÅ KURS!

Ida Løken Valkeapää, vikarierende kunstnerisk leder høsten 2023

Ida Løken Valkeapää