Studio X

Skuespillerens arbeidsrom

Studio X – Skuespillerens arbeidsrom er det norske svaret på Actor’s Studio.  Gjør som internasjonale skuespillere og hold arbeidsverktøyet i form!

På Studio X får profesjonelle skuespillere en gyllen anledning til å teste ut materiale, nettverke ved å møte kolleger og erfarne regissører, og utvikle sine ferdigheter og håndverk i en uformell setting. Vi har samlet et knippe av noen av våre beste og mest aktuelle instruktører og regissører til å veilede hver sesjon.

Vårens instruktører:

 • 2. mars: Iram Haq
 • 9. mars: Iram Haq
 • 16. mars: Victoria Meirik
 • 23. mars: Mattis Herman Nyquist

Hvorfor komme på Studio X?

 • Hold instrumentet varmt
 • Få faglig tilbakemelding på det du jobber med
 • Benytt sjansen til å møte og nettverke med spennende regissører
 • Få innspill til hvordan du kan utvikle deg som skuespiller
 • Bli tryggere på å fremføre work in progress
 • Opplev hvor lett det er å vokse i en delekultur
 • Prøv ut auditionmonologen din eller få hjelp med en rolle som ikke sitter helt

Hvordan fungerer det?

Deltakerne møter opp med en scene eller monolog de arbeider med, forteller hva det er de ønsker å utforske og får så tilbakemelding fra en erfaren instruktør og de andre som er til stede. Instruktøren fungerer som ordstyrer, og planlegger i utgangspunktet ikke oppgaver eller scener. Innholdet fra gang til gang defineres derimot ut fra materialet deltakerne viser fram. Og man får ikke minst en god mulighet til å møte og jobbe med kjente instruktører, i en trygg setting. Du trenger heller ikke ta med noe, men bare være tilstede og lære gjennom observasjon.

Du bestemmer innholdet

På Studio X kan du prøve ut auditionmonologen din, teste den nyeste scenen i forestillingen du deviser eller prøve deg på den rollen du alltid har hatt lyst til å spille. Kom med monologer, dialoger, halvferdige tekstsnutter, etyder, dikt, scener fra klassiske eller moderne verk. Fra tid til annen vil kanskje instruktøren også ønske å prøve ut noe, men det er ikke hovedfokus. Det er du som setter dagsorden!

Jeg ser på det som en enorm ressurs å kunne utvikle seg i et rom med lav terskel, samtidig som det holder høy profesjonalitet. Jeg føler jeg kan leke meg med arbeidet i trygge rammer, mens jeg får konstruktive innspill fra deltagere og regissører!

– Andrea Wasrud

Hold instrumentet varmt

Målet med Studio X er å gi skuespillere muligheten til å holde instrumentet varmt, og til å stadig arbeide med nye ting. Uansett om man er mellom jobber eller midt inne i en lang spilleperiode, så kan man ha behov for å arbeide med noe nytt. Muskler som ikke brukes stivner – og det gjelder også de kreative musklene!

Faglig tilbakemelding

Deltakerne møter opp med en scene eller monolog de arbeider med, forteller hva det er de ønsker å utforske og får så tilbakemelding fra en erfaren instruktør og de andre som er til stede. Instruktøren fungerer som ordstyrer, og planlegger i utgangspunktet ikke oppgaver eller scener. Innholdet fra gang til gang defineres derimot ut fra materialet deltakerne viser fram. Og man får ikke minst en god mulighet til å møte og jobbe med kjente instruktører, i en trygg setting.

Støtt opp om kollegers arbeid

Vi anbefaler alle å møte opp også de gangene de selv ikke har noe å vise fram. Vær med på å støtte opp om dine kollegers arbeid og gi dem feedback! Kanskje har du også noe å lære av de tilbakemeldingene andre får og de diskusjonene som oppstår?

Studio X er et meget verdifullt og godt tilbud til skuespillere som ønsker å utvikle «verktøykassen» sin. Jeg har erfart at sjansen for å utvikle seg øker ved at man får muligheten til å arbeide med mange forskjellige regissører. De ser alle nye sider ved skuespillerarbeidet ditt og de benytter alle forskjellig metoder for å bidra til at du skal kunne utvikle deg.
Studio X har også utviklet en meget god øvelseskultur. Vi dømmer ikke hverandre i forholdt til godt eller dårlig arbeid, men vi støtter hverandre i en prosess der man selv bestemmer hvilke verktøy man vil «slipe». Her er alle klar over hvor komplisert og vanskelig faget er, og motet som kreves for at man skal vise arbeidet sitt foran andre erfarne kollegaer.  Vi trenger flere modige skuespiller som kan være med å bidra til økt kompetanse.

– Gjermund Mathisen

Studio X-sesongen

STUDIO X finner sted noen mandager hver sesong, fra kl.18.00 til 21.00 hver gang. Om du melder deg på, så betaler du for inneværende sesong, og kan komme på så mange eller få samlinger du vil den sesongen.

Drop-in  200/150 (NSF-medl.): Kom gjerne og prøv! Det er bare å dukke opp med CV, så blir du fakturert i etterkant. Dersom du melder deg på hele sesongen i etterkant (500/400,-), trekkes den fra påmeldingsavgiften. Det er mulig å melde seg på underveis i sesongen. (NB: Maks én drop-in trekkes fra om du melder deg på hele sesongen.)

Studio X er ment for profesjonelle skuespillere, det vil si skuespillere som er ferdig utdannede på høyskolenivå. Derfor er CV påkrevd ved drop-in, for slik å sikre det faglige nivået for arbeidsrommet.

For hvem / deltakerkriterier

Åpent for profesjonelle skuespillere, dvs. med godkjent treårig utdanning på høyskolenivå i utøvende skuespillerkunst, eller tilsvarende profesjonell skuespillererfaring.

Husk å ta med CV dersom du kommer på drop-in. Også drop-in er kun for profesjonelle skuespillere.

Søke plass

Søknader gjelder for sesongavgift. Innsendt søknad er bindende, og du må oppfylle deltakerkriteriene for å kunne få plass. Du vil få svar på søknaden innen neste Studio X-kveld.