Kursplakat

Pia Maria Roll

Idéworkshop: Å kaste stein i glasshus

  • Pris 300
  • Sted Hamar
  • Startdato 31/08/2023
  • Sluttdato 01/09/2023
  • Starttidspunkt 10:30
  • Sluttidspunkt 16:00
Søknadsfrist: 6. aug 2023

Teater Innlandet og Skuespillersenteret inviterer til Politisk korrekt teaterfestival og workshop med Pia Maria Roll!

«Å kaste stein i glasshus er en revolusjonær dyd par excellence»
– en ide-workshop inspirert av 100 års teaterhistorie

I år er det 100 år siden uroppførelsen av Bertol Brechts først teaterstykke (Baal 1993). Hvordan kan man arbeide politisk med teater i Norge i 2023?

I workshopen skal vi gå gjennom ulike strategier og former for politisk scenekunst fra de siste 100 års teaterhistorie. Deltagerne får mulighet til å diskutere sine egne prosjekter og ideer opp imot historiens mangslungne kunstneriske eksperimenter. Gruppa skal som endepunkt utvikle ideer om hvordan de sammen kunne laget en festival av materialet som utvikles under workshopen.

Til workshopen inviterer vi profesjonelle teaterarbeidere/kunstnere/skribenter til å presentere egne ideer/arbeid i utvikling: Alt fra ferdig utviklet materiale til tidligere tanker om en ønsket prosess.

BAKGRUNN FOR WORKSHOPEN
Pia Maria Roll og kollega H. Benammar skriver i antologien «Why Theatre» i 2020: «In the years to come, we will need to use all our creativity and joy of experimenting to deal with the repercussions that inevitably will come». Skuespillerens rolle og status gjennom teaterhistorien har alltid beveget seg mellom makt og forakt, fra å være respekterte framvisere av demokratiets ideer i antikkens Hellas via vulgære halvslaver i det romerske teateret til forfulgte satirikere i middelalderen for så å lande som formidlerne av borgerskapets selvforståelse på 1800-tallet. Den konstante dynamikken mellom kunst og underholdning, mellom lydighet og opprør kan være vidunderlige verktøy i utvikling av samfunnsengasjert teater. For hva er politiske teater i 2023? I en tid hvor målstyringen og instrumentalisering har spist seg inn i hjertet og lever av ideen om kunst, er det lett å glemme hvorfor eksperimenteringen og frihetstrangen alltid har ligget som forutsetning for det politiske teatret.

WORKSHOPENS INNHOLD
Workshopen vil gå gjennom ulike historiske epoker mellom 1923-2023 og se på strategier og konsekvenser av radikale kunstnerskap. Hvordan kan vi utfordres og inspireres av historien?

Dag 1 vil starte med en 3 timers gjennomgang av politiske teaterhistorie med hovedvekt på Brecht/Castorf/Ostermeier, Situasjonistene/Guy Debord, Sartre, Dario Fo, Tramteateret, Chto Delat, Rabih Mroué, Freedom Theatre, Trevor Paglen og Edouard Louis. Deltagerne vil deretter legge fram sine prosjekter.

Dag 2: Ideworkshop. Hvordan kan vi utvikle og styrke prosjektene våre inspirert av historiske eksperimenter? Hvordan kunne de fungert sammen i en festivalsammenheng?

For å søke på kurset ber vi om at du sender inn en kort beskrivelse av deg selv og prosjektet ditt (maks 500 ord).

OM POLITISK KORREKT TEATERFESTIVAL
Hva i alle dager er «politisk korrekt»? Og hva er vitsen med teater?
Den første helga i september koker Hamar av scenekunst i verdensklasse, spennende samtaler og fantastisk festivalstemning. Velkommen til en fire dagers fargerik byfest spekka av vill, vakker og viljesterk scenekunst fra inn- og utland. Teater Innlandet arrangerte Politisk korrekt teaterfestival for første gang i 2021, og i år slår vi til igjen, med teater, performance, drag, musikk og standup som engasjerer, berører og provoserer. Med Politisk korrekt teaterfestival vil vi, sammen med andre gode krefter på Hamar, kaste oss inn i de spørsmålene som brenner akkurat nå, og gjøre det teatret alltid har gjort: Delta, behandle, reagere og tøyse. 

Alle deltagere på kurset får gratis festivalpass!

Deltakerkriterier
Instruktør
Sted
Reisestøtte

I samarbeid med: