Monologkurs: Med eller uten rød nese
med Jose Maria Lopez

Søknadsfrist
Dato 30. okt – 8. nov
Pris 1100/1000 kr
Tid 10:00 - 15:00

Om Kurs

Et monologkurs fra klovnens perspektiv – et rom for å utforske de fysiske, vokale, følelsesmessige og intellektuelle mulighetene som åpnes når man arbeider med en monolog. Kurset ender opp med arbeidsvisningen Monologbonanza, på Bikuben på Det Norske Teatret.

Kurset starter med en liten innføring i klovnearbeid og en serie øvelser designet for å utvikle konsentrasjonen, fantasien, tilstedeværelse og kommunikasjon med publikum.

Kursholder Jose Maria Lopez går så raskt inn i sin metode som består i å coache skuespilleren én til én i møte med skuespillerens medbrakte tekst. Han vil jobbe som en trygg partner og samtidig ditt publikum. Gjennom dialog leter han etter dine gode (og mindre gode) egenskaper, utfordrer situasjonen og guider deg inn i klovnens univers.

Kurset er for både de som har en etablert klovn med seg fra før eller de som er nysgjerrig på å finne en. Alle kursdeltagerne vil være i rommet og ta del i arbeidet til hverandre. Det er lagt opp til enkelte dager med egentrening hvor man får tid til å videreutvikle tilbakemeldingene før neste møte.

Hva er klovn?
Det er mange forestillinger om hva en klovn er. Jeg vil si det er mer en tilstand og tilstedeværelse enn en karakter. Det kan være med nese eller uten. Det kan være morsomt eller tragisk… Shakespeare eller Chaplin. Men kjernen i dette arbeidet dreier seg om hvordan skuespilleren oppnår en nær og troverdig kommunikasjon med sitt publikum i kraft av å tillate seg å være sårbar og ærlig, her og nå! Når vi tilnærmer oss klovnens mange karakterer, jobber vi med å gjøre feil til seire og svake punkt til din styrke.

Vibeke Lie, Kunstnerisk ledelse i Teater Prospero og kunstnerisk leder i Sykehusklovnene

Kurset ender opp med arbeidsvisningen Monologbonanza, på Bikuben på Det Norske Teatret fredag 8. novemberl kl 22.30. Kursholderen er tilstede og gir tilbakemeldinger i etterkant.

Kurstider:

 • 30.oktober: På Skuespillersenteret kl.10-15
 • 31. oktober: På Skuespillersenteret kl.10-15
 • 1. november: På Skuespillersenteret kl.10-15
 • 4. november: egentrening, Skuespillersenteret er disponibelt (mellom 10-15)
 • 5. november: egentrening, Skuespillersenteret er disponibelt (mellom 10-15)
 • 6. november: på Skuespillersenteret kl.10-15
 • 7. november: på Skuespillersenteret kl.10-15
 • 8. november: på Skuespillersenteret dagtid (10 – 15)
  Lydprøve Bikuben (Tidspunkt kommer)
  Visning kl 22.30: Monologbonanza

  Forberedelser:
  Kursdeltakere bes forberede en selvvalgt tekst (som må kunnes utenat).
  Det kan være klassisk eller moderne, med en tekstlengde på minimum 2 ord, og maksimum 5 minutter lang.

 

Medlemmer av Norsk Skuespillerforbund får rabattert pris.

Instruktør

Jose Maria Lopez er regissør, skuespiller og pedagog utdannet ved ulike skoler i Argentina og Frankrike fra 1979 til 1989. Han har jobbet med mestere som Etienne Decroux, Marcel Marceau, Ariane Mnouchkine, Philippe Gaulier og Mas Soegang,  samt studert med maskemaker og mester Ida Bagus Oka på Bali. I løpet av sin karriere har han holdt mange kurs og hatt regi i flere land i Europa og Amerika. Han har etablert to teaterkompanier: “Kumis Teatro” i Buenos Aires, Argentina i 1989 og  Teater Prospero i Norge i 2010.

Teater Prospero er en kunstnerduo bestående av Josè Marià Lòpez og Vibeke Lie. Kompaniet utvikler prosjekter i samarbeid med andre kunstnere og institusjoner og beveger seg i ytterkantene av det tradisjonelle scenerommet. De siste årene har de dykket ned i klovnuniverset og produsert forestillinger med både profesjonelle og amatører. De har tatt sine forestillinger til ukonvensjonelle rom, og de har søkt å utdype teatrets sosiale funksjon som et verktøy for kommunikasjon og sosial inkludering.

Deltakerkriterier

Åpent for profesjonelle skuespillere, dvs. med godkjent treårig utdanning på høyskolenivå i utøvende skuespillerkunst, eller tilsvarende profesjonell skuespillererfaring.

Sted

Kurs holdes hos Norsk Skuespillersenter, i Welhavensgate 1

Reisestøtte

Vi har som mål å være et kompetansesenter for skuespillere over hele landet, og Norge er et langstrakt land. Derfor kan du søke oss om reisestøtte dersom du har fått plass på et av våre kurs/arrangement og du bor langt unna stedet der det gjennomføres.

Les mer om hvem som kan få reisestøtte

I samarbeid med

Søk plass

Søknadsfrist
Dato 30. okt – 8. nov
Pris 1100/1000 kr
Tid 10:00 - 15:00

Innsendt søknad er bindende, og du må oppfylle for å kunne få plass. Du vil få svar på søknaden så snart som mulig.

 • Jeg er kjent med Norsk Skuespillersenters (NSS) personvernerklæring. NSS lagrer opplysningene jeg oppgir under i et begrenset tidsrom. Min CV kan deles med kursholder og/eller andre samarbeidspartnere når det er hensiktsmessig for kurset.
 • Maks størrelse 2 MB
  Dra og slipp filer her, eller
  Godkjente filtyper: pdf, doc, docx.
 • Fagforeningsmedlemskap regnes som sensitive personopplysninger. Siden medlemskap i Norsk Skuespillerforbund utløser rabatt hos oss, ber vi deg likevel om denne informasjonen.